Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Η Elizabeth May στην Ιερισσό

Tags: , ,

Eκδηλωση στην Ιερισσο στις 25. 6. 2013 με την Elizabeth May

Μαζική ήταν η συγκέντρωση στην Ιερισσό το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη στη Χαλκιδική της Elizabeth May επικεφαλής των Καναδών Πράσινων και βουλευτή του Καναδικού Κοινοβουλίου.

Η συγκέντρωση  απέκτησε και βαλκανική χροιά με τη συμμετοχή τριων Βουλγάρων Πράσινων και ακτιβιστών ενάντια στις εξορύξεις στη Βουλγαρία. Εκτός της Elizabeth May και των Βούλγαρων Πράσινων μίλησαν επίσης εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις εξορύξεις (δείτε το σχετικό χαιρετισμό εδώ), ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, και σε skype από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.

Η Elizabeth May, μία από τις πιο γνωστές περιβαλλοντολόγους της χώρας της, τάχθηκε ενάντια στην επένδυση και τόνισε πως οι Καναδοί είναι άνθρωποι με τις ίδιες ανησυχίες και ευαισθησίες για το περιβάλλον που έχουν και οι Έλληνες. «Είμαστε άνθρωποι σαν και σας και δε μας εκφράζει η στάση των καναδικών συμφερόντων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Έχετε την αλληλεγγύη μας στους μη βίαιους αγώνες σας», κατέληξε. Δείτε τις τοποθετήσεις της εδώ κι εδώ.

«Το μήνυμα των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής περνάει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε μια προσπάθεια για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στη χρυσοφόρα επένδυση για κάποιους, και ένα μεγάλο ΝΑΙ σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης», είπε ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος. «Οι αγώνες σας έχουν πίσω τους μια μεγάλη ιστορία και βαλκανική διάσταση», κατέληξε.

Τη Βαλκανική διάσταση των εξορύξεων χρυσού ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους οι Βούλγαροι ακτιβιστές και Πράσινοι.  «Χτες ήσασταν μαζί μας στις διαμαρτυρίες ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στο Krumovgrad στη Βουλγαρία και σήμερα είμαστε εδώ μαζί σας. Θα νικήσουμε», τόνισαν οι Boris Sadnov (δείτε την παρέμβασή του εδώ), Georg Tuparev (δείτε την παρέμβασή του εδώ) και Vasil Kadrinov (δείτε την τοποθέτησή του εδώ).

«Κάναμε ήδη πολλά στο ευρωκοινοβούλιο, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. «Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέχρι να δικαιωθούν», κατέληξε. Δείτε την τοποθέτησή του εδώ)

Leave a reply