Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Ενημερωτικές εκδηλώσεις κατά των μεταλλείων στο Κιλκίς

Tags: ,

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης που διοργάνωσαν την Παρασκευή 25 /11  το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία στο Κιλκίς (Πάικο – Κρούσια), στο Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης Πολυκάστρου – Δήμου Παιονίας. Οι Παίονες έστειλαν ηχηρό μήνυμα στα κέντρα αποφάσεων της Αθηνάς, ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν η πατρίδα τους να γίνει στόχος των σύγχρονων χρυσοθήρων, και θα αντισταθούν στην «ανάπτυξη» που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση της τεχνητής λίμνης «Μεταλλείου», της κοιλάδας του Αξιού αλλά και του όρους Πάικου από την εξόρυξη θειούχων μεταλλευμάτων και πιθανά χρυσού.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι :

  • Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ.
  • Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής Δασολογίας & Φυσικών Πόρων του ΑΠΘ
  • Γεώργιος Τριανταφυλλίδης, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός,  λέκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
  • Τόλης Παπαγεωργίου, Πολιτικός Μηχανικός.

Το Πάικο είναι πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παιονίας και πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων οικοτουριστών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αγνοεί την τοπική κοινωνία και προωθεί την καταστροφή του μαγευτικού βουνού Πάικου στο όνομα μιας «ανάπτυξης»  που εξαντλεί τους φυσικούς πόρους. Η μεταλλουργία χρυσού θεωρείται παγκοσμίως η πιο βρώμικη και ενεργοβόρος βιομηχανία. Κάθε μέρα χρησιμοποιεί τόννους κυανίου, εκρηκτικών και πολλές χιλιάδες λίτρα πόσιμου νερού τόσο για τις ανάγκες της μεταλλουργίας, όσο και για την αποστράγγιση του open pit. Οι κάτοικοι με τις παρεμβάσεις τους δήλωσαν ότι κανένα από τα σχέδια αυτά δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί, και οι «χρυσοθήρες» θα βρούν απέναντί τους την ισχυρή και άκαμπτη αντίθεση των πολιτών του Κιλκίς.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από τους πολίτες και κατοίκους του Δήμου Παιονίας, εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για τη σωτηρία της περιοχής. Οι επιστημονικές προσεγγίσεις των εισηγητών σε ό,τι αφορά στην προστασία των βουνών και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, έδωσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των παρισταμένων και κυρίως των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Χρήστος Γκουντενούδης και ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθανάσιος Λαπόρδας, πρώην Δήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της Παιονίας οι οποίοι τόνισαν ότι δεν έχουν καμμία επίσημη ενημέρωση για το θεμα και εφόσον ισχύουν αυτά που οι επιστήμονες της ημερίδας ανέδειξαν δεν θα δεχθούν να συνεναίσουν στο να δωθούν άδειες εγκατάστασης μεταλλείων στην περιοχή

Την Κυριακή το πρωί μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του Δήμου Πάικου συμμετείχαν στην Πεζοπορία – Ποδηλατοδρομία διαμαρτυρία ενάντια στα μεταλλεία που κατέλειξε  στη λίμνη που προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα και ντόπιο κρασί στους συμμετέχοντες.

Leave a reply