Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Στη Χαλκιδική για το χρυσό η επικεφαλής των Πράσινων του Καναδά, Elizabeth May

Tags: , ,

H Elizabeth May, επικεφαλής των Καναδών Πράσινων, βουλευτής του Καναδικού Κοινοβουλίου και μία από τις πιο γνωστές περιβαλλοντολόγους του Καναδά, θα επισκεφτεί την Ελλάδα μεταξύ 24 και 28 Ιουνίου ως προσκεκλημένη των Οικολόγων Πράσινων, για να ενημερωθεί και να συζητήσει σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού που σχεδιάζονται από καναδικές εταιρίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα συναντήσει εκπροσώπους κατοίκων και φορέων από το Πέραμα της Θράκης, τη Χαλκιδική αλλά και το Κιλκίς, περιοχές δραστηριοποίησης της Καναδικής μεταλλευτικής εταιρίας Eldorado Gold. Θα επισκεφτεί επίσης τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Στρατώνι της Χαλκιδικής καθώς και το εργοτάξιο στις Σκουριές, όπου θα συναντηθεί με τον διευθυντή του εργοστασίου και θα ακούσει τις απόψεις της εταιρίας,   αλλά και των εργαζομένων σε αυτήν.

Το διήμερο 25-26 Ιουνίου η κ. May θα επισκεφθεί την Ιερισσό. Tην Τρίτη 25 Ιουνίου, στις 20:00 η Elizabeth May θα πάρει μέρος σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού με θέμα τις εξορύξεις χρυσού και συμμετοχή εκπροσώπων κινημάτων ενάντια στις εξορύξεις, από τη Χαλκιδική, τη Βουλγαρία, και την Τουρκία. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο πρώην ευρωβουλευτής και συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος ενώ ο  ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος θα πάρει μέρος  στη συζήτηση  μέσω skype.

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου η Elizabeth May θα μεταβεί στο Στρατώνι, όπου βρίσκονται τα γραφεία και το εργοστάσιο της «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρικής της Eldorado Gold και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εταιρείας και των εργαζομένων στα ορυχεία. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί  το δάσος  των Σκουριών και εργοτάξια της εταιρείας εξόρυξης χρυσού.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 10:30, στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος) στη Θεσσαλονίκη η Elizabeth May θα αναφερθεί στην περιοδεία της  στις περιοχές εξόρυξης χρυσού στη βόρεια Ελλάδα και θα μεταφέρει την εμπειρία της και τις προτάσεις της από αντίστοιχα κινήματα πολιτών στον Καναδά.

Leave a reply