Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Στην Θράκη για τον χρυσό η επικεφαλής των Πράσινων του Καναδά, Elizabeth May

Tags: , ,

Στη Θράκη βρέθηκε η βουλευτής Καναδά και επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων του Καναδά Elizabeth May τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013. Η κ. May επισκέφθηκε την περιοχή ως προσκεκλημένη των Οικολόγων Πράσινων για να ενημερωθεί και να συζητήσει σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού που σχεδιάζονται από καναδική εταιρία σε περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης και σε συνέχεια μιας γενικότερης επίσκεψης στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλες τις περιοχές που απειλούνται από τις εξορύξεις χρυσού.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της η κ. May επισκέφθηκε τη Δευτέρα, αρχικά, την παραλιακή περιοχή Μάκρης – Δίκελλων, περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, η οποία θα πληγεί, σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού. Την κ. May συνόδευαν η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Κατερίνα Γεροστεργίου, το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου  και Οργανωτικός Υπεύθυνος ΑΜΘ Γιώργος Πασχαλίδης, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Έβρου (ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ) Ιωακείμ Βράβας, οι εκπρόσωποι της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού, Γιώργος Δεμερίδης, Γιάννης Τέντες, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Γιάννης Καρυπίδης (δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Άπληστον Κέρδος») και άλλοι πολίτες.

Στη συνέχεια η κ. May και η συνοδεία της επισκέφθηκαν το χώρο των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο Πέραμα όπου ενημερώθηκαν από τους Γιώργο Δεμερίδη και Γιάννη Τέντε για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον (παραθαλάσσια ζώνη, δάσος Μαύρης Πεύκης), τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την τοπική οικονομία. Είδαν, επίσης, τις παράνομες διανοίξεις δρόμων από την κοπή δένδρων μαύρης πεύκης που πραγματοποίησε η εταιρεία.

Μετά η κ. May είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους από το Πέραμα και τον Κόμαρο οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεση τους με την επιχειρούμενη δραστηριότητα διότι δεν θέλουν, όπως είπαν, να καταστραφεί ο τόπος τους, οι οικονομικές τους δραστηριότητες και να μην χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη γη τους. Στον Κόμαρο, όπου η συζήτηση έγινε στο καφενείο του χωριού, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Οικολογικής Εταιρίας Έβρου, μέλη των Οικολόγων Πράσινων και ο Στέλιος Σκιάς, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

may-thrace-1

Την Τρίτη το πρωί η κ. May συνοδευόμενη από τους Κατερίνα Γεροστεργίου, Γιώργο Πασχαλίδη και Ιωακείμ Βράβα, επισκέφθηκαν το Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Εργατικού Κέντρου δήλωσαν την αντίθεση σχεδόν όλων των σωματείων ( 1 σωματείο σε σύνολο 32 που αποτελούν το Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης) απέναντι στο σχέδιο εξόρυξης του χρυσού με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τόνισαν ότι οι θέσεις εργασίας που προσφέρει η συγκεκριμένη επένδυση είναι μηδαμινές (το ίδιο υποστήριξε και η Κατερίνα Γεροστεργίου), μπορούν να υπερκαλυφθούν με άλλες δραστηριότητες όπως η ανάπτυξη του τουρισμού και η καταστροφή που θα επιφέρει στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες και την υγεία των κατοίκων της περιοχής θα είναι τεράστια. Εκ μέρους της κ. May τονίσθηκε ότι η ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της εταιρίας στον Καναδά ήταν ότι δεν υπήρχε σχεδόν καμιά αρνητική τοποθέτηση από τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άλλη πραγματικότητα. Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο Γιώργος Πασχαλίδης σημείωσε ότι μπορεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και άλλες πράσινες επιλογές.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. May υπέβαλλε ερωτήσεις στο δήμαρχο για να διασταυρώσει τις πληροφορίες που είχε από τον πρόεδρο της εταιρίας El Dorado στον Καναδά. Όπως διαπίστωσε οι πληροφορίες που της δόθηκαν εκ μέρους της εταιρίας ήταν λανθασμένες. Η κ. May επισήμανε και το γεγονός ότι ενώ ζήτησε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εταιρία δεν της δόθηκε. Στη δήλωση της στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης τόνισε πως «αυτά που κάνει η εταιρία δεν είναι συμβατά με τις επιλογές βιώσιμης ανάπτυξης της Θράκης», ενώ σχολιάζοντας και την περιοχή στο Πέραμα όπου η Καναδική εταιρία θέλει να κάνει την επένδυση ανέφερε πως «βλέποντας το σημείο όπου θέλει να γίνει η επένδυση, η El Dorado υποτίμησε τους παράγοντες και δεν είναι δυνατόν αυτή να είναι συμβατή με τις άλλες δραστηριότητες της περιοχής, όπως η γεωργία, η αλιεία, ο τουρισμός».

Επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, όπου εκ μέρους του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, την υποδέχθηκε στο γραφείο του η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου.  «Τιμή για εμάς η παρουσία της στην περιοχή μας και μια νότα αισιοδοξίας στον αγώνα που δίνουμε κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων», ανέφερε η κ. Νικολάου για να συνεχίσει λέγοντας πως «της αναλύσαμε διεξοδικά το θέμα του 14χρονου αγώνα μας και είπαμε πως οι αυτοδιοικητικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς της Περιφέρειας ΑΜΘ επιμένουν πως η εξόρυξη δεν μπορεί να γίνει».

Από την πλευρά της η κ. May τόνισε για ακόμα μια φορά ότι θα μεταφέρει όλες τις πληροφορίες που έλαβε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην περιοχή στην πατρίδα της. Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και λόγο για αυτό έχει η τοπική κοινωνία. Ακολούθησε συνέντευξη που παραχώρησε η κ. May στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό R Channel, τονίζοντας ότι είναι στο πλευρό όσων αγωνίζονται κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, είναι δημοκρατικό δικαίωμα των κατοίκων να επιθυμούν μια άλλη ανάπτυξη για τον τόπο τους και η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης,

Πριν αναχωρήσει για τη Χαλκιδική, η κ. May έκανε μια στάση στην Ξάνθη όπου συναντήθηκε με μέλη των Οικολόγων Πράσινων και συζήτησαν θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος και ξεναγήθηκε στη λίμνη Βιστωνίδα.

Ρεπορταζ της deltatv για την επίσκεψη της May στη Θρακη για το χρυσό:

Leave a reply