Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Όχι στους περιορισμούς πρόσβασης που βάζουν οι χρυσοθήρες στο δάσος στις Σκουριές Χαλκιδικής

Tags: ,

Απόγευμα Μ. Σαββάτου έξι γυναίκες από την περιοχή, επιβαίνουσες σε δύο αυτοκίνητα, ξεκίνησαν με πρόθεση μια βόλτα στις Σκουριές και επίσκεψη σε χωράφι με μηλιές εκεί. Φτάνοντας λίγο πριν τον ήδη υπάρχοντα κρατήρα αντιλήφθηκαν την ύπαρξη μπλόκου με κινούμενη μπάρα και αγκαθωτό συρματόπλεγμα μέσα στον κεντρικό δασικό δρόμο, καθώς και την παρουσία ιδιωτικών σεκιούριτι με ολοπρόσωπη κάλυψη και εργαζομένων. Αρνηθήκαν να καταθέσουν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν αλλά παρόλα αυτά καταγράφηκαν τα χαρακτηριστικά και οι πινακίδες των αυτοκινήτων. Κατόπιν τους επιτράπηκε να συνεχίσουν την πορεία.

Πηγαίνοντας προς τον κρατήρα και με πρόθεση να μεταβούν στο χωράφι, αντιλήφθηκαν ότι ακολουθούνταν από δύο αγροτικά αυτοκίνητα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, τα οποία και τις προπηλάκισαν κλείνοντάς τoυς τον δρόμο και ακινητοποιώντας τα αυτοκίνητά τους, με το πρόσχημα ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός. Ακολούθησε ομηρία των γυναικών για τουλάχιστον 20 λεπτά της ώρας, η οποία συνοδεύτηκε από λεκτική και σωματική βία, απειλές κατά τηςσωματικής τους ακεραιότητας καθώς και απειλές για μελλοντική τους ενοχοποίηση σε τυχόν γεγονότα. Από την μεριά των γυναικών κλήθηκε η αστυνομία και ζητήθηκε παρέμβαση εισαγγελέα. Τα γεγονότα καταγράφηκαν σε κάμερα στα πλαίσια της ύπαρξης αποδεικτικών στοιχείων στις απειλές που δέχθηκαν κατά την διάρκεια των γεγονότων. Τελικά αφεθήκαν ελεύθερες μετά από τηλεφωνική εντολή που δόθηκε από τον κ. Ζαγοράκη(πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Στρατωνίου) και γενικό επιτελάρχη της εταιρίας στο βουνό της M. Παναγίας.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το δάσος των Σκουριών αυτές τις τελευταίες 25 μέρες από την εγκατάσταση των κατοχικών δυνάμεων της εταιρίας εκεί. Αυτές είναι εικόνες πανελλαδικής πρωτοτυπίας… στην Ελλάδα του 2012 οι βόλτες σε ορισμένα δάση απαγορεύονται.

Με αφορμή τα γεγονότα του Μ. Σαββάτου στην περιοχή Σκουριές της Χαλκιδικής, όπου υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης απρόκλητα δημιούργησαν επεισόδιο σε βάρος ομάδας γυναικών που επισκέφθηκε με αυτοκίνητο την περιοχή, η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία –Αλληλεγγύη»ανακοίνωσε τα εξής:

«Το δάσος στην περιοχή Σκουριές στη βόρεια Χαλκιδική αποτελεί δημόσια έκταση και κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει, πολύ περισσότερο να εκφοβίσει επισκέπτες του αλλά και διερχόμενους του δασικού δρόμου. Η ‘Οικολογία -Αλληλεγγύη’ καταγγέλλει κάθε πράξη βίας από τους εγκάθετους της εταιρείας χρυσού και καλεί τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τα δικαιώματα και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στο δάσος, αποτρέποντας την εγκαθίδρυση καθεστώτος αυθαιρεσίας στην περιοχή».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο δάσος είναι δικαίωμά τους και η προστασία του αποτελεί υποχρέωση των δασικών υπηρεσιών και όχι των σεκιουριτάδων της εταιρείας χρυσού».

Leave a reply