Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Προϊόν άθλιας εκμετάλλευσης από εταιρεία και κυβέρνηση η βίαιη ενέργεια στις Σκουριές

Tags: ,

Πάγωμα του έργου και διάλογο από μηδενική βάση ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Αν θέλουμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο της βίας και να φθάσουμε σε μια Ελλάδα πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, ένας μόνο δρόμος υπάρχει: ανοικτός και ισότιμος δημόσιος διάλογος από μηδενική βάση όπως επιβάλλουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η Συνθήκη του Άαρχους1, με παράλληλο πάγωμα των έργων του χρυσωρυχείου και τοπικό δημοψήφισμα σε επίπεδο νομού. Εκεί θα αναδειχθούν τόσο οι πραγματικές συνέπειες του έργου όσο και οι εναλλακτικές λύσεις για την οικονομία της περιοχής, εκεί θα έχει και η εταιρεία την ευκαιρία να προβάλλει πραγματικά επιχειρήματα και όχι να οχυρώνεται επικαλούμενη καταδικαστέα έτσι κι αλλιώς γεγονότα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την κυβέρνηση να το επιλέξει, έστω και τώρα.

Η στάση της κυβέρνησης στα γεγονότα της Χαλκιδικής παραπέμπει μάλλον σε χώρες μόνιμα παγιδευμένες στη βία, όπως η Κολομβία, παρά σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Η προσπάθεια της εταιρείας και της κυβέρνησης να διωχθούν για ηθική αυτουργία γνωστοί ενεργοί πολίτες του κινήματος κατά των μεταλλείων, που αγωνίζονται από χρόνια για την τεκμηρίωση των συνεπειών της μεταλλευτικής δραστηριότητας και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της Κοινωνίας των Πολιτών και του δημοκρατικού διαλόγου. Αποτελεί επιπλέον ξεκάθαρη απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας για κάμψη των αντιστάσεων απέναντι στο καταστροφικό έργο κυβέρνησης και εταιρείας, έργο που η νομιμότητά του παραμένει αμφισβητούμενη και θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην περιοχή, συνοδευόμενου από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Παπαγιαννόπουλο, συμβολίζει την τοποθέτηση της κυβέρνησης, όχι υπέρ της νομιμότητας και του δημόσιου συμφέροντος, αλλά υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων της μεταλλευτικής εταιρείας και των πολιτικών της διασυνδέσεων. Αν ο κ. Δένδιας και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ σέβονταν το θεσμικό τους ρόλο, η επίσκεψη αυτή έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί τότε που ειρηνικοί διαδηλωτές κακοποιούνταν βάναυσα και δέχονταν πλαστικές σφαίρες από τα ΜΑΤ, ενώ ντοκουμέντα αποδείκνυαν την εμπλοκή αστυνομικών σε εμπρησμούς στο δάσος των Σκουριών.

Οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για «Ελλάδα – ευρωπαϊκό κράτος δικαίου» δεν πείθουν κανέναν, όταν οι ίδιοι οι όροι της μεταβίβασης του μεταλλείου από το ΠΑΣΟΚ έχουν κριθεί από την Κομισιόν αντίθετοι με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, πραγματοποιείται διαβούλευση, διάλογος και σχεδιασμός για ένα βιώσιμο μέλλον. Αντιθέτως, εδώ υπάρχει μόνο σωρεία παρανομιών με άνωθεν κάλυψη και ένας χουντικός μεταλλευτικός κώδικας του 1972 που θέτει εκ των προτέρων σε δεύτερη μοίρα κάθε άλλη τοπική δραστηριότητα, φυσικό πόρο ή οικοσύστημα.

Τέλος, είναι ντροπιαστικό η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το περιστατικό των Σκουριών ρίχνοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση, αποδεικνύοντας ότι δημιουργεί εχθρούς για να φτιάξει την εικόνα της.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στην επένδυση. Η προσήλωσή μας στη μη βία είναι δεδομένη, και η στάση της κυβέρνησης είναι αρκετή να μας ενώσει ακόμα περισσότερο στον αγώνα για το μέλλον της περιοχής, για τη δημοκρατία, για την ελευθερία του λόγου, για να διεκδικήσουμε από κοινού ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο μας.

 

Leave a reply