Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Θανάσης Μακρής: “Τα χρυσωρυχεία στη Θράκη είναι ανεπιθύμητα και θα πρέπει η κυβέρνηση να σεβαστεί την βούληση των κατοίκων”

Tags: ,

622516_265643760213655_1454604479_o-300x225Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο περιφερειακός συνδυασμός της αντιπολίτευσης “Οικολογία – Αλληλεγγύη” σχετικά με την απόρριψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο της 2ας Αυγούστου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις 16 ερευνητικές γεωτρήσεις μεταλλευμάτων που επιχειρεί να κατασκευάσει η αυστραλιανών συμφερόντων εταιρεία Μεταλλευτική Θράκης στην περιοχή των Σαπών.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Η Οικολογία Αλληλεγγύη ΑΜΘ χαρακτηρίζει ως θετική για την υγεία των κατοίκων, την ποιότητα των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, το περιβάλλον, και για τη συνολική βιωσιμότητα της περιοχής, την απόρριψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις 16 ερευνητικές γεωτρήσεις μεταλλευμάτων που επιχειρεί να κατασκευάσει η αυστραλιανών συμφερόντων εταιρεία Μεταλλευτική Θράκης στην περιοχή των Σαπών.
Η αντιμετώπιση του θέματος  της κατασκευής ερευνητικών γεωτρήσεων σε απόσταση 400 μέτρων από οικισμό είναι σε άμεση σχέση με την Προμελέτη και τη Μελέτη για το συνολικό έργο των Χρυσωρυχείων και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι διαφορετικό και ξένο, αλλά ως μέρος ενός συνόλου.

Ο επικεφαλής της «Οικολογία Αλληλεγγύη» και περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ Θανάσης Μακρής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θα πρέπει να το πάρει χαμπάρι η όποια κάθε φορά κυβέρνηση ότι τα χρυσωρυχεία στη Θράκη είναι ανεπιθύμητα και θα πρέπει επιτέλους να μάθει να σέβεται τη βούληση των κατοίκων. Ειδικότερα, για την περίπτωση του χρυσωρυχείου που η Μεταλλευτική Θράκης προσπαθεί να εγκαταστήσει στις Σάπες, τίθεται θέμα άμεσης απειλής της υγείας των κατοίκων από τους τόνους τοξικής σκόνης που θα εκλύονται κάθε μέρα έπειτα από τυχόν αδειοδότησή του». Αναφερόμενος δε ο κ. Μακρής στην απόφαση του συμβουλίου για νέα συνάντηση διαπαραταξιακής επιτροπής από το περιφερειακό συμβούλιο με την ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων ( τουλάχιστον ΥΠΕΚΑ, Ανάπτυξης) για άσκηση πίεσης προκειμένου να μην προωθούν περαιτέρω την εγκατάσταση χρυσωρυχείων στην περιοχή μας τόνισε ότι «Είναι ανάγκη να γίνει άμεσα ενημέρωση των πολιτικών της Αθήνας για τη ΒΟΥΛΗΣΗ των κατοίκων της Θράκης».

Leave a reply