Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Σχετικά

Οι δραστηριότητες εξόρυξης μεταλλευμάτων και ιδιαίτερα χρυσού επεκτείνονται αυτή την περίοδο με ταχείς ρυθμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες. Στην Ελλάδα υπάρχει η περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στη Χαλκιδική. Έχουν επίσης ήδη λάβει έγκριση και προχωρούν εξορύξεις στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης, ενώ βρίσκονται στο στάδιο της τελικής έγκρισης οι εξορύξεις στις Σάπες Ροδόπης. Επιπλέον σχεδιάζονται ή εγκαθίστανται ορυχεία χρυσού μεγάλης κλίμακας στο Krumovgrad (Βουλγαρία), στην IIovitsa (ΠΓΔΜ), στην Rosia Montana και στο Certej (Ρουμανία). Στην Τουρκία λειτουργούν 3 ορυχεία (Kisladag, Efemcukuru, Mastra) ενώ 2 έχουν σχεδόν εξαντληθεί  (Ovacik, Cukalaran). Παρόμοιοι σχεδιασμοί αναπτύσσονται και για την περιοχή της Γαλικίας στην Ισπανία.

Η έκρηξη αυτή των εξορυκτικών δραστηριοτήτων με έμφαση στο χρυσό και δη η συγκέντρωση τους σε χώρες που αντιμετωπίζουν οξύτατα δημοσιονομικά προβλήματα δεν είναι ασύνδετη με το γεγονός ότι η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση έχει συμβάλλει στην απότομη αύξηση των τιμών του χρυσού, πράγμα που με τη σειρά του καθιστά τις επενδύσεις εξόρυξης χρυσού πιο κερδοφόρες. Κι όλα αυτά παρά την εξαιρετικά χαμηλή πυκνότητα των κοιτασμάτων: για κάθε 0.5 γραμμάριο χρυσού παράγεται ένας τόνος αποβλήτων!

Είναι όμως πρακτικά αδύνατον οι εξορύξεις χρυσού να θεωρηθούν βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες όπως επιχειρείται από τους υποστηρικτές τους που τις εντάσσουν συνήθως σε μια αφήγηση «εθνικού συμφέροντος». Τα δυνητικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπως επίσης και για τις εθνικές οικονομίες, παραμένουν διαχρονικά ασαφή και ακυρώνονται στην πράξη από την τεράστια, διαρκή και πρακτικά μη αντιστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή, που προκαλούν οι εξορύξεις. Ο  συνδυασμός τους δε με άλλες οικονομικές δραστηριότητες, είναι όνειρο θερινής νυκτός καθώς η εξόρυξη αποτελεί επί της ουσίας μια «βιομηχανική μονοκαλλιέργεια». Είναι φανερό ότι οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού, χρησιμοποιούν την παρούσα κρίση ως δικαιολογία, προκειμένου να πιέσουν τις κυβερνήσεις για να πετύχουν τους στόχους τους, αγνοώντας επιδεικτικά τις εναλλακτικές προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών.

Κι όμως, σε ό,τι αφορά τα μεταλλεύματα υπάρχει μια αληθινά βιώσιμη και γνησίως πράσινη εναλλακτική λύση στην πρωτογενή εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων: η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους. Η Βελγική εταιρεία Umicore αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτές τις δραστηριότητες, απασχολεί 14.572 άτομα και το 2011 είχε τζίρο της τάξεως 14.5 δις Ευρώ. Εξάγει μέταλλα, όπως ο χρυσός, από τα τοξικά ηλεκτρονικά απόβλητα, ή από το βουνό των πεταμένων τηλεοράσεων, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, που παράγουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές κάθε χρόνο ενώ η εταιρεία περιγράφει την δραστηριότητα της ως «υπέργεια εξόρυξη».

Ως Οικολόγοι Πράσινοι συμμεριζόμαστεπλήρως την αγωνία για ουσιαστική αναζωογόνηση της ελληνικής  οικονομίας και καταπολέμηση της ανεργίας. Ακριβώς για το λόγο αυτό στεκόμαστε απέναντι σε καταστροφικές επιλογές που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση. Το«εθνικό συμφέρον» υπηρετείται καλύτερα με την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητάς μας και με στροφή της οικονομίας σε μακροχρόνια βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες σε πολύτιμα μέταλλα.

Για κάποιους η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου είναι απλώς ένα Ελντοράντο. Για μας ένα αδιέξοδο.

Αυτή η σελίδα περιγράφει τις παρεμβάσεις και τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τις εξορύξεις μεταλλευμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.