Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Οι νέες ερευνητικές γεωτρήσεις για χρυσό στην ΒΑ Χαλικιδική απειλούν τη ζωή της περιοχής

Tags: ,

Την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο περιβάλλον οι 100 νέες ερευνητικές γεωτρήσεις της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Βορειοανατολική Χαλκιδική εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αδειοδότησε την διενέργεια των γεωτρήσεων πρέπει να απαντήσει τι μέτρα προβλέπονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που της έχει υποβληθεί για:

  1. την αποτροπή της τεράστιας σπατάλης του νερού από τη στιγμή που από προηγούμενες ερευνητικές γεωτρήσεις ή στοές που έγιναν στην ίδια περιοχή την περίοδο 1997-99 εξακολουθούν να αναβλύζουν 300 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα.
  2. την αποτροπή της αποστράγγισης των ορεινών υδροφορέων της περιοχής
  3. τη διατήρηση των πηγών υδροδότησης του χωριού Μεγάλη Παναγία
  4. να μη προκληθεί από τις ερευνητικές γεωτρήσεις πρόσθετη πίεση στα τοπικά υδροφόρα στρώματα, η οποία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τα δασικά οικοσυστήματα, το φυσικό τοπίο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Είναι προφανές ότι η εταιρεία με αμφισβητούμενης αξιοπιστίας ΜΠΕ, οι οποίες δεν ελέγχονται επαρκώς, προτίθεται να ξεκινήσει νέες εκμεταλλεύσεις, αδιαφορώντας την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι τα χρυσωρυχεία είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές και επικίνδυνες επενδύσεις και δε δεχόμαστε να γίνει η Ελλάδα χώρος υποδοχής επενδύσεων που δεν είναι αλλού επιθυμητές.

Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχύουμε την προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας να διατηρήσει το ζωτικό χώρο της αλώβητο από μία δραστηριότητα, η οποία, έχει αποδειχθεί ότι απειλεί την καθημερινότητα αιώνων.

Οποιαδήποτε επιβεβαίωση των ανησυχιών μας, καθιστά αυτόματα όσους υπέγραψαν την αδειοδότηση υπόλογους και όχι μόνο πολιτικά.

Η Γραμματεία Κεντρικής Μακεδονίας των Οικολόγων Πράσινων

Leave a reply