Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ «FAST TRACK» – Να ανακοπεί η φόρα των χρυσοθήρων

Tags: ,

Η διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης, ορίζει ότι αν δεν υπάρξει γνωμοδότηση εντός μηνός, θεωρείται ότι είναι θετική και η εταιρία προχωράει στην επένδυση
Επιστολή προς τα μέλη της διυπουργικής Επιτροπής που ενέταξε την επένδυση χρυσού σε διαδικασίες «fast track», αποφάσισε να αποστείλει το περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τη συνεδρίαση του, το βράδυ της Πέμπτης στην Κομοτηνή. Το συλλογικό όργανο αποφάσισε να κινηθεί πολιτικά και να ανακόψει τη φόρα που έχει πάρει η εταιρεία, εξαντλώντας κάθε περιθώριο που δίνει ο νόμος. Εξάλλου, έχει επανειλημμένες φορές εκφραστεί κατά της επένδυσης, εκφράζοντας και τους Θρακιώτες πολίτες. Το θέμα έφερε σε συζήτηση ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Θανάσης Μακρής μετά και την ένταξη της συγκεκριμένης επένδυσης στις διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης.

Ο κ. Μακρής ζήτησε παρέμβαση από το περιφερειακό συμβούλιο, ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί να γνωμοτοδοτήσουν αρνητικά στις εξελίξεις, καθώς όπως είπε, η διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης, ορίζει ότι αν δεν υπάρξει γνωμοδότηση εντός μηνός, θεωρείται ότι είναι θετική η γνωμοδότηση και η εταιρία προχωράει στην επένδυση. «Ζήτησα να υπάρξει άμεση παρέμβαση, ώστε να υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση από τους αρμόδιους υπουργούς. Να πιέσουμε, δηλαδή εμείς, οι υπουργοί να έχουν αρνητική γνωμοδότηση ώστε να μπλοκάρει την έγκριση της εταιρίας, για να μην έχει το νομικό πλεονέκτημα». Το θέμα είναι λεπτό, σύμφωνα με τον κ. Μακρή, καθώς αν έστω και πέντε μέρες μετά υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση, η εταιρία έχει το νόμο με το μέρος της και μπορεί να ζητάει και αποζημιώσεις. «Γι’ χρειάζεται να σταματήσουμε το νομικό πλεονέκτημα που πάει να αποκτήσει η εταιρία, σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο».

«Ο κ. Μακρής έθεσε έναν προβληματισμό, αν η σιωπηρή ανοχή του περιφερειακού συμβουλίου μέσα από την λογική του «fast track», προσδίδει νομιμότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει περαιτέρω», σχολίασε ο περιφερειάρχης κατά τη συζήτηση. Πρόσθεσε δε ότι, η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση και «θεωρώ ότι θα μας προβληματίσει όλους για να δούμε μελλοντικά το τι πρέπει να πράξουμε».

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ

Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο να προταθεί στο υπουργείο Πολιτισμού η ανάδειξη των μεταλλείων της Κίρκης Έβρου ως «ιστορικός τόπος» προκειμένου αφενός να υπάρξει προστασία και αφετέρου ανάδειξή του.
Τα μέλη του συλλογικού οργάνου ακόμη αποφάσισαν την τοποθέτηση εκκαθαριστών στις διαλυθείσες πρώην αμιγείς νομαρχιακές επιχειρήσεις των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων μετά την πρόσφατη υπουργική απόφαση. Επίσης ενεκρίθη η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με θέμα: «Μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με την ΕΕΤΑΑ», καθώς και η σύναψη προγραμματικής σύναψης της ΠΑΜ-Θ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την χρηματοδότηση του έργου: «Εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων για την βελτίωση της αποδοτικότητας του αγροτικού τομέα, την προσαρμογή καλλιεργειών και ζώων σε ανώτερα παραγωγικά επίπεδα καθώς και την αξιοποίηση παραπροϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης».

Leave a reply