Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Με κάθε μέσο η καταστολή των τοπικών αντιδράσεων για τον Χρυσό στη Χαλκιδική | Προσαγωγή μαθητών από το Λύκειο της Ιερισσού

Tags: ,

Σχεδόν ένα μήνα μετά τα βίαια συμβάντα στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα οποία από την αρχή καταδίκασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι Αστυνομικές Αρχές -αφού στοχοποίησαν ως ηθικούς αυτουργούς συμπολίτες μας από τη γύρω περιοχή- προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, με την προσαγωγή μαθητών από το Λύκειο της Ιερισσού.

Σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να μιλάμε για τον “υπερβάλοντα ζήλο” κάποιων αστυνομικών οργάνων. Στη συγκεκριμένη δεν χωράει πλέον αμφιβολία, αφού το φαινόμενο έχει επαναληφθεί, ότι πρόκειται για οργανωμένη πρακτική με στόχο την ακαριαία καταστολή των τοπικών αντιδράσεων εναντίον των εξορύξεων χρυσού, δραστηριότητα που πλήττει καίρια την υγεία, το περιβάλλον και τις λοιπές παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, αντί να θέσει έστω και καθυστερημένα τις βάσεις για διάλογο προκειμένου να ακουστούν τεκμηριωμένα οφέλη και ζημιές από τις εξορύξεις, επιλέγει απροκάλυπτα να συνταχτεί με τα συμφέροντα των χρυσοθήρων, επικαλούμενη την ανάγκη επενδύσεων, αλλά …εφαρμόζοντας στην πράξη το ρητό “όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος”. Και όλα αυτά, προκειμένου να δημιουργηθούν “τετελεσμένα”, εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι τακτικές αυτές πολύ δύσκολα μπορούν να πετύχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όσο κι αν ενορχηστρώνονται μεθοδικά, μιας και απέναντι τους υπάρχει μια σχεδόν καθολική ένσταση και αντίδραση, τόσο ενάντια σε παρωχημένες τακτικές, όσο και ενάντια στο ίδιο το αντικείμενο της επένδυσης, που απειλεί τη βιωσιμότητα και το μέλλον της Χαλκιδικής.

Το τελευταίο γεγονός καθιστά επίκαιρη και αναγκαία τη συμμετοχή στην εκδήλωση του προσεχούς Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία φυσικά οι Οικολόγοι Πράσινοι θα διατρανώσουν συμμετέχοντες την αντίδραση τους στις εξορύξεις.

Leave a reply