Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις

Παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Πρωτομαγιά στον Κάκαβο Χαλκιδικής

Tags: ,

12-05-01-Skouries-P1010180Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς στον Κάκαβο Χαλκιδικής, στο βουνό που σχεδιάζεται να καταστραφεί για να εξορυχθεί χρυσός

Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι:Γιώργος Μπλιώνης και Τάσος Μπόγρης (υποψήφιοι βουλευτές με τους Οικολόγους Πράσινους στη Χαλκιδική), Γιώργος Τριανταφυλλίδης (υποψήφιος Επικρατείας με τους Οικολόγους Πράσινους), Οδυσσέας Χιλιτίδης (υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους στην Α’ Θεσσαλονίκης) πήραν μέρος στην κινητοποίηση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πρωτομαγιά, στο όρος Κάκαβος

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν με συνέπεια τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και ήταν παρόντες στη χθεσινή μαζική κινητοποίηση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στο σημείο που σχεδιάζεται ένα ανοιχτό όρυγμα τεραστίων διαστάσεων, στο όρος Κάκαβος. Η διέλευση από δρόμους που πρόσφατα είχε αποκλείσει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, το επιδεικτικό πέρασμα της αυτοκινητοπομπής από τις φυλασσόμενες με ΜΑΤ και συρματοπλέγματα εγκαταστάσεις της εταιρείας και ο ειρηνικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς μέσα στο δάσος πουκάποιοι θέλουν να καταστραφεί, ήταν μια μη-βίαιη μορφή κινητοποίησης μεγάλης συμβολικής αξίας. Ήταν επίσης, μια απάντηση στις απαράδεκτες τακτικές καλλιέργειας φόβου ή δελεαστικών προσφορών που στοχεύουν στην υποταγή των κατοίκων.

Ο υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Μπλιώνης δήλωσε: «Το μήνυμα που πέρασε αυτή η ειρηνική κινητοποίηση των κατοίκων της Χαλκιδικής στον Κάκαβο ήταν ξεκάθαρο και απευθυνόταν προς πολλές κατευθύνσεις: “Είμαστε εδώ, το δάσος δεν σας ανήκει και θα ήταν τεράστιο λάθος να μας αγνοήσετε”»!

Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τους Οικολόγους Πράσινους Γιώργος Τριανταφυλλίδης, έχει ήδη δημοσιοποιήσει την προσωπική του πολιτική διακήρυξη η οποία ακολουθεί και στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες της μεταλλευτικής και εξορυκτικής δραστηριότητας «Γιγαντιαία επιφανειακά ορύγματα βάθους πάνω από 300 μέτρα θα ξεφυτρώνουν εκεί που σήμερα τα βουνά και τα δάση μας εξασφαλίζουν την επιβίωση. Τα βουνά θα αποστραγγίζονται (για να διευκολύνεται η εξόρυξη), ενώ ασύλληπτες στον κοινό νου ποσότητες καθαρού νερού θα αντλούνται και θα μολύνονται ανέκκλητα με το κυανιούχο δηλητήριο. Πρώτοι στόχοι ο Κάκκαβος (Πιάβιτσα, Τσικάρα, Φισώκα), η Θράκη και πρόσφατα το Πάϊκο και τα Κρούσια. Ακολουθεί ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Μακεδονία και η Θράκη».

Ακολουθεί το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης του Γιώργου Τριανταφυλλίδη, μηχανικού μεταλλείων –μεταλλουργού, λέκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πολιτική διακήρυξη για τις εκλογές της 6ης Μαϊου 2012

Του Γεωργίου Κ. Τριανταφυλλίδη, Λέκτορα της ΠΣΑΠΘ

Υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων

Φίλες και φίλοι,

Χωρίς δεσμεύσεις στις θέσεις τις οποίες εδώ και 12 χρόνια ανέδειξα για το θέμα της ανάπτυξης μεταλλείων  χρυσού  από τη Θράκη, στη Χαλκιδική και πρόσφατα στο Κιλκίς, οι Οικολόγοι – Πράσινοιμου πρότειναν τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας την οποία και αποδέχθηκα. Είναι κάτι το ιδιαίτερα τιμητικό για μένα.

Μεγάλα διεθνή οικονομικά συμφέροντα ζητούν επίμονα κατά τα τελευταία 15 χρόνια  την ανάπτυξη της υδρομεταλλουργίας παραγωγής χρυσού στη Μακεδονία και τη Θράκη. Εχουν στόχο περιοχές με περιεκτικότητα σε χρυσό μερικά γραμμάρια στον τόνο των πετρωμάτων. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν σε επιφάνεια το μεγαλύτερο μέρος των ορεινών όγκων της Μακεδονίας και Θράκης.

Η μέθοδος για απόληψη του χρυσού είναι η εκχύλιση με κυανιούχα υδατικά διαλύματα. Τα βουνά θα υφίστανται εξόρυξη, λειοτρίβηση (υγρή άλεση σε επίπεδο πούδρας), κυάνωση σε μπάνια για απόληψη του χρυσού. Αυτόματα ολόκληρα τα βουνά θα καταντούν δηλητηριασμένο απόβλητο της κυάνωσης. Και θα αποτίθενται  όπου είναι βολικό στις εταιρίες. Οι μνημονιακοί πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φρόντισαν ήδη γι΄αυτό. Παρέα με τους πλέον υποκριτές της ΕΕ μας σερβίρουν την τριτοκοσμική θεωρία: Η κυάνωση είναι η βέλτιστη διατιθέμενη τεχνική (Βest Αvailable Procedure). Αυτό είναι σωστό για την τσέπη τους, όχι για την επιβίωση του ανθρώπου. Διότι αδειοδοτούν έτσι τις μοναδικές και απάνθρωπες ιδιότητες του κυανίου. Διαλύει από τις πέτρες εκτός από το χρυσό και όλα τα άλλα μέταλλα. Ζητούν λοιπόν να αφαιρέσουν από τη Μακεδονία και τη Θράκη ΟΛΑ τα ανταλλάξιμα στο νερό μέταλλα, που περιέχουν τα πετρώματα-στόχοι, με την εφαρμογή του κυανίου. Με απλά λόγια θα πίνουμε και θα ποτίζουμε τα χωράφια μας με νερό χωρίς τα μεταλλικά ιόντα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ισορροπίας στους έμβιους οργανισμούς!!!!Αναντίστρεπτη καταστροφή των οικοσυστημάτων.

Γιγαντιαία επιφανειακά ορύγματα βάθους πάνω από 300 μέτρα θα ξεφυτρώνουν εκεί που σήμερα τα βουνά και τα δάση μας εξασφαλίζουν την επιβίωση. Τα βουνά θα αποστραγγίζονται (για να διευκολύνεται η εξόρυξη), ενώ ασύλληπτες στον κοινό νου ποσότητες καθαρού νερού θα αντλούνται και θα μολύνονται ανέκκλητα με το κυανιούχο δηλητήριο. Πρώτοι στόχοι ο Κάκκαβος (Πιάβιτσα, Τσικάρα, Φισώκα), η Θράκη και πρόσφατα το Πάϊκο και τα Κρούσια. Ακολουθεί ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Μακεδονία και η Θράκη.

Οι εταιρίες θα δώσουνβραχύβιες θέσεις εργασίας, αριθμητικά πολύ λιγότερες από αυτές, τις αειφορικές, που θα ακυρώσουν (γεωργών, κτηνοτρόφων, ψαράδων, μελισσοκόμων, οικοδόμων κλπ επαγγελμάτων) λόγωαναντίστρεπτης καταστροφής  των οικοσυστημάτων. Και το πλέον εντυπωσιακό. Ο «πλούτος» αυτός (ο χρυσός είναι πανάκριβος) έχει εκχωρηθείαπό τους μνημονιακούς πολιτικούς εγκληματίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χωρίς δημόσιο όφελος. Είμαι στη διάθεσή σας να αποδείξω ότι τελικά κάθε ανάλογο μεταλλείο θα λειτουργεί υπό καθεστώς δημόσιας ζημίας (με την πολιτική των επιδοτήσεων)ασύλληπτων διαστάσεων. Το ύψος της ζημίας και της αρπαχτής με σημερινές τιμές εκτιμάται σε πάνω από 100 δις €. Φαντασθείτε τι θα βάλουν στις τσέπες τους οι μνημονιακοί  πολιτικοί. που μέχρι σήμερα αδειοδοτούν τη διαδικασία.

Βρέθηκα στην κριτική αυτής της τριτοκοσμικής πρότασης από τα τέλη του 1999 ως επιστημονικός σύμβουλος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ (ηλεκτρονικά επισυνάπτεται η σχετική τεκμηρίωση). Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος όμως στήριξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2010 την πρόταση για απαγόρευση της χρήσης του κυανίου στη μεταλλευτική. Η πρόταση αυτή θα ήταν ο τάφος των απάνθρωπων επιδιώξεων των σημερινών χρυσοθήρων για τον τόπο. Η μνημονιακή παρέα (εγχώρια και της ΕΕ) όμως την ακύρωσε και μάλιστα γρήγορα.

Σ΄ όλο το διάβα του χρόνου οι Οικολόγοι – Πράσινοι στήριξαν τον έντιμο αγώνα ενάντια στην κυάνωση. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μου δίνει το κουράγιο να συνεχίσω τον αγώνα τον οποίο άδολα έχω διεξάγει μέχρι σήμερα. Η ψήφος σας θα είναι η επιβεβαίωση της προσπάθειας αυτής. Σας καλώ να στηρίξετε τις υποψηφιότητες των Οικολόγων Πράσινων, ιδιαίτερα στις περιοχές Χαλκιδικής, Θράκης και Κιλκίς. Θα μου δώσετε έτσι τη δύναμη να συνεχίσω να στηρίζω της ακεραιότητα και του δικού σας τόπου.

Leave a reply